Stempelki słoiczki z serduszkiem na konfitury

by

Konfitury, dżem, powidła czy marmolada często stosujemy te nazwy naszych owocowych przetworów zamiennie, ale czy każdy z nas zastanawia się czym tak naprawdę się różnią? Nazwa naszych słodkości w słoiczkach zależy od ilości użytych owoców na 100 gramów produktu i są to odgórnie ustalone normy.

Konfitura – robimy ją gotując wybrane owoce w bardzo dużej ilości cukru i po odparowaniu wody konfitura zagęszcza się. Bardzo ważne jest aby owoce były dojrzałe, bardzo słodkie i co najważniejsze nie mogą być nadpsute. Konfiturę przygotowuje się z całych owoców lub ich połówek, które długo są wstanie zachować strukturę i swój pierwotny kształt np porzeczki czy wiśnie. Potrzebujemy ich ok 60 g na 100 g konfitury. Do tradycyjnych konfitur nie dodajemy żadnych substancji konserwujących sam cukier wystarczy zwłaszcza, że dodajemy go bardzo dużo. Słodka konfitura będzie gotowa gdy będą ją wypełniać same owoce czyli będzie bardzo gęsta i przelewamy ją do wyparzonych słoiczków i obracamy do góry dnem.konfitury truskawkoweMarmolada – przygotowuje się ją z przecieranych owoców gotowanych z cukrem. Nie znajdziemy w niej całych lub drobnych kawałków owoców. Wyglądem przypomina mus. Słodkie marmolady robi się najczęściej z brzoskwiń, mirabelek czy jabłek.

Dżem – chyba jeden z najpopularniejszych słodkości w słoiczkach dostępnych w supermarketach, na 100 g cukru przypada tylko 20-25 g owoców.  Często jest zagęszczany za pomocą żelatyny lub innych środków zagęszczających. Uważa się , że jest on dużo gorszy od konfitur.Ciekawostką jest to, że dżem możemy przygotowywać nie tylko z owoców, ale też z warzyw np. z pomidorów , rabarbaru czy dyni.

Powidła – te pyszne słodkości mają najwięcej owoców. Najczęściej robimy je ze śliwek węgierek, ale niekoniecznie można użyć innych sezonowych owoców. Aby przygotować 100 g powideł potrzebujemy aż 160 g owoców. Otrzymujemy je poprzez smażenie owoców , z których wyparowuje woda. Tradycyjnie robione powidła nie zawierają cukru, ani żadnych substancji konserwujących, ale często się je dosładza.

ciasteczka łyżeczkiLatem zawsze robię konfitury z sezonowych owoców najbardziej lubię truskawki i czarną porzeczkę. Nigdy nie kupuję gotowych konfitur, a już na pewno bardzo słodkich sklepowych dżemów, po prostu mają dla mnie strasznie sztuczny smak. Marzę o pięknej spiżarni, w której schowałabym wszystkie moje przetwory w pięknie ozdobionych słoiczkach, ale skoro jej nie mam to kilka słoiczków ozdobionych stempelkami trzymam na półeczce w kuchni.

truskawkiZ związku z tym , że jestem straszną estetką nie mogłabym moich domowych konfitur włożyć do słoiczków np. po ketchupie czy innych przetworach. Tak mam , że muszę mieć ładne słoiczki, kapturki i zawieszki, które służą mi przez kilka lat. W tym roku słoiczki z truskawkową konfiturą przyozdobiłam zawieszką kwiatek, której brzegi ozdobiłam zielonym tuszem, a na nią nałożyłam zawieszkę ramkę ze stempelkiem słoiczkiem z serduszkiem. Jeżeli chcemy komuś podarować nasze „słoiczkowe” słodkości to możemy do nich dołączyć maślane ciasteczka w kształcie łyżeczki, w których wycięłam mini serduszka specjalna wykrawaczką dostępną w sklepiku. Następne konfitury truskawkowe będą dopiero za rok…ciasteczka maślaneWszystkie artykuły ze zdjęć dostępne są w sklepiku http://www.murmi.pl  Stempel fi 40 mm Truskawka (klik)

 Stempel fi 40 mm słoiczek z serduszkiem (klik)

 średni stempelek truskawka (klik)

 słoik 40 ml  (klik)

 słoik 325 ml  (klik)

 zawieszka kwiatek (klik)

 mini zawieszka (klik)

 tusz do stempli czerwony (klik)

 tusz do stempli jasny zielony (klik)

 wykrawaczka łyżeczka (klik)

 wykrawaczka mini serduszko (klik)

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *






Comment *