Pomarańczowe Babeczki & pomysł pakowania

by

Życzę Wszystkim odwiedzających mojego bloga Wszystkiego Najlepszego w Nowym 2017 Roku! Pyszne pomarańczowe babeczki będą w dzisiejszym poście oraz pomysł ich zapakowania.

babeczki pomarańczowe

Pomarańcze i inne cytrusy najsmaczniejsze są późną jesienią i zimą, ponieważ zbierane są pod koniec listopada i przyjeżdżają do Nas najczęściej z Hiszpanii i Włoch prawie świeżo zerwane, dlatego postanowiłam z soczystego soku z pomarańczy zrobić pyszne babeczki.

Składniki na 10-12 babeczek:

– 2 duże pomarańcze

– 300 g mąki (ok. 1,5 szklanki)

– 150 g cukru

– 80 g masła

– 2 jajka

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy cukier z jajkami i ucieramy, następnie dodajemy masło i dalej miksujemy. Do masy wyciskamy sok z dwóch dużych pomarańczy i miksujemy. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i całość mieszamy. Wlewamy do wcześniej przygotowanych papilotek na muffinki i pieczemy w 190 C 25-30 minut ,aż się pięknie zarumienią.

pomarańczowe babeczki

Gdy babeczki ostygną możemy zapakować je w biały papier ( może być taki do pieczenia) , który postemplowałam średnimi stempelkami w kształcie piórka w srebrnym kolorze. Obwiązałam sznureczkiem ( biały sznurek można kupić w AGD , używa się go np. związania roladek i  pieczenia w piekarniku). Dołączyłam mini zawieszkę z piórkiem.

babeczki muffinki pomarańczowe

Zapakowane babeczki w biały papier w srebrne piórka idealnie  pasuje do szarej puszki na herbatę w białe piórka. Do zwykłej torebki z herbatką można dołączyć mini zawieszkę z motywem srebrnego piórka.

pomarańczowe babeczki

Babeczki i herbatkę można podarować bliskim lub pięknie ozdobią Nasze stoły.

babeczki pomarańczowe

★ stempelek średni piórko (klik)

★ średni stempelek gwiazdka (klik) 

★ puszka szara w białe piórka + zamknięcie pióro (klik) 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *






Comment *