Karmelizowane migdały z cynamonem & pomysł pakowania

by

W dzisiejszym poście podam bardzo prosty przepis na pyszne karmelizowane migdały z cynamonem.

migdały

Składniki na migdały:

– ok. 200 g migdałów

– 1 -1,5 łyżeczki cynamonu

– ok. 100 ml wody

– 7 łyżek brązowego (trzcinowego) cukru

Przepis: migdały wysypujemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładamy na ok 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Następnie na patelnię wsypujemy cukier, wodę oraz cynamon, mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy uprażone migdały. Wszystko „dusimy” na małym ogniu przez ok 20 -25 minut, aż do momentu wyparowania całej wody. Uprażone migdały wysypujemy na blaszkę z papierem i pozostawiamy do ostudzenia.

migdały

Migdałki możemy postawić na świątecznym stole lub podarować innym. Ja moje migdałki włożyłam do torebki przezroczystej w złoto-srebrne gwiazdki i zamknęłam naklejką szarą z białą gwiazdką.

m2

Torebeczkę przezroczystą z karmelizowanymi migdałami włożyłam do białego woreczka z tkaniny, którym przyozdobiłam średnim stempelkiem gwiazdką ze srebrnym tuszem. Doczepiłam cynamon oraz zawieszkę kwiatek ze stempelkiem „Wesołych Świąt”. Do tak pięknie zapakowanego woreczka ze słodkościami możemy podarować puszkę z herbatką w białe gwiazdki.

migdały

★ woreczek biały z tkaniny (klik)

★ naklejka szara z gwiazdką (klik)

★ torebka przezroczysta w złoto-srebrne gwiazdki (klik) 

★ tusz srebrny (klik) 

★ średni stempelek gwiazdka (klik) 

★ stempel gałązka „Wesołych Świąt” (klik) 

★ zawieszka biała kwiatek (klik) 

★ puszka szara z białymi gwiazdkami + zamknięcie gwiazda (klik) 

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *






Comment *