czekolada w proszku & pomysł pakowania

by

Gorąca czekolada świetnie rozgrzewa i poprawia nastrój. W tym poście podam przepis na czekoladę w proszku oraz pomysł jak ją zapakować.

Czekolada

Gotowe saszetki z czekoladą często zawierają sztuczne barwniki oraz aromaty dlatego warto ją przygotować samemu w domu. Koniecznie trzeba ją umieścić w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku.

czekolada

Jeżeli chcemy zrobić taką prawdziwą czekoladę to najlepiej do jej zrobienia trzeba użyć czekoladę gorzką (mi 70 % kakao) i po prostu rozpuścić ja w mleku, ale ja zaproponuję czekoladę z domieszką kakao, którą można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 m-c.

Składniki na całą puszkę czekolady:

♥ 2 szklanki cukru pudru

♥ 3/4 szklanki kakao

♥ 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70 % kakao) – 2 tabliczki (należy je zetrzeć na tarce)

♥ można dodać cynamon lub inne przyprawy (jak kto lubi)

Mieszanki czekolady, które kupujemy w sklepie często zawierają przetworzone kakao (  zyskuje brązowy kolor i łagodny smak dzięki procesowi alkalizacji  (dodawanie związków zasadowych ), a jego obróbka pozbawia je większości antyoksydantów, które mają właściwości przeciwzapalne i wzmacniają nasz organizm. Dlatego tak ważne jest, żeby do przygotowania czekolady użyć naturalnego kakao, które jest bogate w związki mineralne oraz witaminy i zawiera dużo więcej przeciwutleniaczy. Jeżeli chcemy podarować czekoladę osobie, która nie używa cukru możemy go nie dodawać do mieszanki. Czekoladę można posłodzić po dodaniu mleka miodem lub syropem klonowym.

Przygotowanie:

♥ wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i umieścić w szczelnie zamkniętej puszce.

Czekolada

Przygotowaną czekoladę można włożyć do puszki, którą wewnątrz ma dodatkowe zamknięcie, które jeszcze bardziej chroni produkty, które znajdują się w jej środku. Puszka ma białą, matową naklejkę w brązowe szyszki z napisem „Czekolada”. Zamknięcie (banderola) jest w kształcie szyszki.

Czekolada

Tak zapakowana czekoladę domowej produkcji nie tylko możemy podarować innym, ale możemy ją używać na co dzień, a puszka na pewno ozdobi naszą kuchnię czy tak jak u mnie witrynę.

Czekolada

Przód naklejki na puszcze jest z napisem „Czekolada” w brązowym kolorze, natomiast z tył zamknięty jest szyszką oraz znajduje się napis w ramce:                         ” Przygotowanie: Do kubka wsypać 2 łyżki czekolady i zalać ciepłym mlekiem”. Obok ramki jest wolne białe miejsce na wpisanie długopisem czy pisakiem daty wyprodukowania Czekolady. Jeżeli naklejka się pobrudzi można ją delikatnie wytrzeć mokrą ściereczką.

Czekolada

Czekoladę najlepiej zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Jeżeli ktoś nie pije krowiego mleka (które jest bardziej kaloryczne, ale zawiera więcej składników odżywczych) to oczywiście można użyć mleka roślinnego: migdałowego, kokosowego czy ryżowego.

czekolada

Do puszki z napisem „Czekolada ” możemy nie tylko włożyć czekoladę w proszku, ale cokolwiek co ją zawiera np. czekoladowe cukierki, ciasteczka itp.

 ♥ puszka w brązowe szyszki + szyszka zamknięcie   (klik)

 ♥ łyżeczka drewniana  (klik)

♥ średni stempelek śnieżynka  (klik)

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

2 Comments on czekolada w proszku & pomysł pakowania

  1. Ola
    28 listopada 2016 at 11:02 (7 miesięcy ago)

    Pięknie ozdobione! Polecam Ci czekolade od espressoart :)

    Odpowiedz
    • Agata
      10 grudnia 2016 at 18:52 (7 miesięcy ago)

      Dziękuję:-)

      Odpowiedz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *






Comment *